Alap bejelentések

KÖRNYEZETVÉDELMI ALAPNYILVÁNTARTÁSHOZ SZÜKSÉGES ADATOK:

Egyedi környezetvédelmi azonosító igénylése: A környezetvédelmi engedélyek, illetve környezetvédelmi adatszolgáltatások alapfeltétele a környezetvédelmi alapnyilvántartáshoz szükséges adatok kezdeti bejelentése a környezetvédelmi alapnyilvántartó rendszerbe (KAR). A bejelentkezést a környezeti alapnyilvántartásról szóló 78/2007 (IV.24.) kormányrendelet előírásai alapján kell megtenni. Azonosítók igényléséhez a KAR adatlap elektronikus úton történő benyújtása szükséges. A bejelentés megtétele után a vállalkozás részére kiadásra kerül a KÜJ és KTJ szám.

A környezetvédelmi alapnyilvántartás a környezetvédelmi szakterületeket lefedő nyilvántartások közös alapadatait tartalmazó nyilvántartás. A nyilvántartási rendszerbe a környezetvédelmi igazgatással kapcsolatba kerülő ügyfelek, valamint környezetvédelmi objektumok azonosító adatai kerülnek be.

A KAR nyilvántartási rendszer keretében a környezethasználó cég egy országos érvényű, egyedi azonosító jelet kap, ez a KÜJ szám (környezetvédelmi ügyfél jel). A KÜJ számmal a környezetvédelmi igazgatásban ügyfélként, adatszolgáltatóként, vesz részt. Az ügyfél telephelye, vagy telephelyei egyedi azonosítás céljából külön jeleket kapnak telephelyenként, ennek a megnevezése a KTJ szám (környezetvédelmi területi jel). Adatszolgáltatás jogszerűen csak akkor lehetséges, ha az ügyfél rendelkezik KÜJ számmal és az adott telephelyre KTJ számmal is.

Beküldésre való jogosultság igazolása KAR MEGH adatlap beküldésével: Amennyiben az adatszolgáltatásra kötelezett egy szervezet, úgy az elektronikus úton történő adatszolgáltatás előzetes feltétele, hogy a KAR adatlap csomag MEGH adatlapjának kitöltésével és beküldésével a benyújtó regisztrálja magát az OKIR-ban, mint a szervezet nevében környezetvédelmi adatszolgáltatást benyújtó természetes személy. Ezen személynek ügyfélkapu regisztrációval szükséges rendelkeznie.
Amennyiben az adatszolgáltatásra kötelezett egy természetes személy és az adatszolgáltatást saját ügyfélkapus regisztrációjával kívánja benyújtani, úgy az ügyfélkapus adatainak (név, e-mail cím, anyja neve stb.) OKIR-ban való felvételéhez a KAR adatlap csomag benyújtása szükséges, legalább a KÜJ lap kitöltésével. Azonban MEGH adatlap beküldése szükséges, abban az esetben, amikor az adatszolgáltatásra kötelezett természetes személy más természetes személyt kíván megbízni adatszolgáltatásai benyújtásával.
Az adatlapok benyújtásának első lépésként a MEGH lapot (Meghatalmazás) kell ÁNYK-n keresztül beküldeniük (a beadványhoz csatolni kell a cégszerű aláírással ellátott MEGH lap szkennelt változatát). Ezt követően van lehetőség az adatszolgáltatások benyújtására.

Az OKIR-ban regisztrált személy bármely környezetvédelmi szakterülettel (hulladékgazdálkodás, levegőtisztaság-védelem, vízvédelem) kapcsolatosan benyújthat adatszolgáltatást az érintett hatóság(ok)hoz. A KAR adatlap csomag egyszeri beküldésével egy ügyfélhez (KÜJ) tartozóan több meghatalmazott személy is megjelölhető. Azonban minden egyes ügyfélhez (KÜJ) külön-külön KAR adatlap csomag kitöltése és benyújtása szükséges.

Elérhetőségeim

Social Media

Kapcsolat

Webhelyünk csak a működéséhez szükséges technikai adatokat kezeli. A látogatáselemzést anonim adatokkal végezzük, marketing céllal nem gyűjtünk adatokat. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás

GTM-WN8VB3