Levegőtisztaság-védelemi adatszolgáltatás

A 306/2010. (XII.23.) Korm. rendelet 31.§. 1. pontja alapján az engedélyköteles, illetve a 166/2006/EK Európai Parlamenti és Tanácsi rendelet (E-PRTR) I. melléklete szerinti légszennyező pont- és diffúz forrás üzemeltetője legkésőbb a légszennyező forrás működési engedélykérelmének benyújtásával egyidejűleg, vagy az előzőektől eltérő esetben legkésőbb a tevékenység megkezdése előtt a felügyelőség részére a Rendelet 4. melléklete szerinti adattartalommal levegőtisztaság-védelmi alapbejelentést (LAL) köteles tenni.

Január 1-jétől a levegőtisztaság-védelmi adatszolgáltatások kizárólag elektronikus úton teljesíthetők, az úgynevezett Általános Nyomtatványkitöltő (ÁNYK) programon keresztül.

Az adatszolgáltatásra kötelezettek körét és az adatszolgáltatás tartalmi követelményeit a levegő védelméről szóló 306/2010.(XII.23.) Korm. rendelet írja elő.

Ez alapján a következő jelentés típusok különböztethetők meg:

Levegőtisztaság-védelmi alapbejelentést (LAL) a környezetvédelmi és természetvédelmi hatóság hatáskörébe tartozó minden engedélyköteles légszennyező forrás üzemeltetőjének meg kell tennie legkésőbb a működési engedélykérelmének benyújtásával egyidejűleg. Alapbejelentés kell tennie továbbá valamennyi (E)PRTR jelentésköteles tevékenységet folytatónak legkésőbb a tevékenység megkezdése előtt. Az alapbejelentésben megadott telephely szintű adatok elsősorban a környezetvédelmi engedélyekben előírandó követelmények meghatározásához szükségesek a hatóság számára.

Változásjelentést az alapbejelentés során megadott adatokban bekövetkező változások esetén – beleértve a tevékenység megszűntetését is – kell tenni a változás bekövetkezésétől számított 30 napon belül. A változásoknak megfelelően az engedélyt módosítani szükséges.

Éves levegőtisztaság-védelmi jelentést (LM) kell benyújtani a légszennyező forrás tényleges működésének megkezdését követően minden év március 31-ig az előző évi légszennyező anyag kibocsátásokról. Az éves jelentés célja, hogy a bejelentésre kötelezett légszennyező forrást üzemeltetők a tevékenységükkel kapcsolatos levegőterhelés éves mértékéről számot adjanak. Az éves jelentés alapján történik a kibocsátási határértékek betartásának ellenőrzése. A hatóság által ellenőrzött adatok hazai és nemzetközi jelentési, leltárkészítési- és elemzési feladatok alapjául szolgálnak.

A (LAL-V) változás jelentés szükségessége akkor áll fent, ha az alap bejelentés adataihoz képest, változás következet be, teljesítés határideje a változás időpontjától számított 30 napon belül.

Levegőtisztaság-védelemi adatszolgáltatás

A 306/2010. (XII.23.) Korm. rendelet 31.§. 1. pontja alapján az adatszolgáltatásra köteles légszennyező forrás üzemeltetője a tárgyévet követő év március 31-ig a felügyelőség részére a Rendelet 7. melléklete szerinti adattartalommal éves levegőtisztaság-védelmi jelentést) köteles tenni elektronikus úton. A diffúz kibocsátás adatait külön adatlapon kell feltüntetni az E-PRTR rendeletben meghatározott légszennyezőanyagok esetén, az állattartó telepeknek pedig az ammónia és metán kibocsátásukról is nyilatkozniuk kell.

Elérhetőségeim

Social Media

Kapcsolat

Webhelyünk csak a működéséhez szükséges technikai adatokat kezeli. A látogatáselemzést anonim adatokkal végezzük, marketing céllal nem gyűjtünk adatokat. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás

GTM-WN8VB3