Vízkészlet járulék

2014. szeptember 10. napjától történt közigazgatási átszervezés miatt a Tisztelt Vízhasználóknak és Üzemi fogyasztóknak a 2014. III. negyedévétől esedékes vízkészletjárulékkal, továbbá a VKJ bevallással kapcsolatos adatszolgáltatást a Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Igazgató-helyettesi Szervezet Területi Vízügyi Hatóság részére kell megküldeni.

Vízkészlet járulék

Magyarországon vízkészlet kinyerése, gazdasági célú használata után a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény alapján járulékot kell fizetnie a vízhasználónak. Vízhasználó az, aki vízjogi létesítési, üzemeltetési és szüneteltetési engedélyben vízkészletet köt le, továbbá aki engedély nélkül, vagy az engedélytől eltérő módon vízhasználatot valósít meg.

A használt víz után fizetendő járulékot legalább évente, üzemi vízhasználók esetén negyedévente a területileg illetékes felügyelőséghez benyújtott bevallás (VKJ lap) útján kell kiszámítani és megfizetni. Üzemi fogyasztó az, aki ivóvizet szolgáltató közműről a saját gazdasági célú vízhasználatához településenként évi 10.000 m3-nél nagyobb vízmennyiséget
használ fel. Az üzemi fogyasztónak a ténylegesen igénybe vett vízmennyiség után vízkészlet járulékot kell fizetnie.

Fontos még tudni, hogy az a vízhasználó, aki az adott évben a vízjogi engedélyben meghatározott lekötés mennyiségének 80 %-át nem használja fel, az január 15-ig szintén köteles az előző évről bevallást benyújtani. Ilyenkor a vízhasználó köteles a lekötött mennyiség 80 %-a után a vízkészlet járulékot megfizetni.

A vízhasználó és az üzemi vízfogyasztó a vízkészlet járulékot a tárgynegyedévet követő hónap 15. napjáig köteles az illetékes vízügyi hatóság által megjelölt számlára befizetni.
A vízhasználó a tárgyévet követő első hónap 15. napjáig köteles  a vízkészlet járulékot befizetni

Elérhetőségeim

Social Media

Kapcsolat

Webhelyünk csak a működéséhez szükséges technikai adatokat kezeli. A látogatáselemzést anonim adatokkal végezzük, marketing céllal nem gyűjtünk adatokat. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás

GTM-WN8VB3