Hulladékkal kapcsolatos éves adatszolgáltatás

A hulladékbevallást a 309/2014. (XII. 11.) Korm. rendelet a hulladékkal kapcsolatos nyilvántartási és adatszolgáltatási kötelezettségekről alapján kell teljesíteni.
A rendelet alapján a hulladék termelője, birtokosa, szállítója, közvetítője, kereskedője és kezelője telephelyenként és hulladéktípusonként a tevékenysége során képződő, mástól átvett, másnak átadott vagy általa kezelt hulladékról nyilvántartást kell, vezessen. A nyilvántartásnak tartalmaznia kell a telephelyre belépő és onnan kilépő anyag és a telephelyen képződő hulladék anyagforgalmi egyenlegét. A telephelyi nyilvántartás tartalmát a rendelet melléklete határozza meg.


A telephelyi nyilvántartásnak a mellékletben meghatározottakon túlmenően a hulladékká vált gépjárművekről szóló kormányrendeletben, az elektromos és elektronikus berendezésekkel kapcsolatos hulladékgazdálkodási tevékenységekről szóló kormányrendeletben, a csomagolásról és a csomagolási hulladékkal kapcsolatos hulladékgazdálkodási tevékenységekről szóló kormányrendeletben, valamint az elem- és akkumulátorhulladékkal kapcsolatos hulladékgazdálkodási tevékenységekről szóló kormányrendeletben meghatározott hulladékfajtára vonatkozó adatot is tartalmaznia kell. Egyes meghatározott esetekben és tevékenységek esetén, anyagmérleg alapján, hulladéktípusonként és technológiánként kell a nyilvántartást vezetni.
Fontos változás, hogy a hatóság a beküldött adatszolgáltatásban csak a tárgyévet követő szeptember 1 napjáig fogadhat el javítást önellenőrzés alapján.
Az adatszolgáltatás során beküldött adatokat az OKIR rendszerben dolgozzák fel. Az adatszolgáltatásra kötelezett az adatszolgáltatási kötelezettségének keletkezésétől számított 60 napon belül köteles az ÁNYK rendszeren keresztül bejelenteni a kötelezettségét az OKIR rendszerbe. Adatszolgáltatási kötelezettségének csak az az ügyfél tud eleget tenni, aki már rendelkezik KÜJ és KTJ számmal.

Hulladékgazdálkodás

Rendszeres adatszolgáltatásra kötelezett telephelyenként a hulladék termelője, ha a keletkezett hulladék mennyisége meghaladja:
• Veszélyes hulladékok esetében a 200 kg-ot, vagy
• Nem veszélyes hulladékok esetében a 2000 kg-ot, vagy
• Nem veszélyes építési-bontási hulladék esetén az 5000 kg-ot.

A hulladék kereskedője és kezelője minden esetben adatszolgáltatásra kötelezett.
A rendszeres adatszolgáltatásra nem kötelezett hulladéktermelő a környezetvédelemért felelős miniszter által elrendelt, statisztikai kiválasztási módszerekkel történő adatfelméréskor eseti adatszolgáltatásra köteles, amelyet a részére megküldött adatlapok kitöltésével és visszaküldésével teljesít.
Az adatszolgáltatás veszélyes és nem-veszélyes hulladék esetén is naptári évente kötelező, kivéve veszélyes hulladék kezelésre történő átvétele esetében. Ilyen esetben naptári negyedévente kötelező a bevallás megtétele.

A bevallások beküldési határideje a következő:
• A keletkezett (termelt) veszélyes és nem veszélyes hulladékokról a tárgyévet követő év március 1.
• Kereskedelem vagy kezelés céljából átvett nem veszélyes hulladékok esetén a tárgyévet követő március 1.
• Veszélyes hulladék kezelésre vagy kereskedelemre való átvétele esetén a tárgynegyedévet követő 8. munkanap
2015. évtől a veszélyes hulladék kezelésre vagy kereskedelemre történő átvétele esetén napi adatszolgáltatást kell majd teljesíteni elektronikus úton.

 

Elérhetőségeim

Social Media

Kapcsolat

Webhelyünk csak a működéséhez szükséges technikai adatokat kezeli. A látogatáselemzést anonim adatokkal végezzük, marketing céllal nem gyűjtünk adatokat. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás

GTM-WN8VB3