Zajvédelmi engedélyek

Zajvédelem hatásterület meghatározás

A zajkibocsátási határértéket az üzemeltetőnek a tevékenység megkezdése előtt a zajkibocsátási határértékek megállapításának, valamint a zaj- és rezgéskibocsátás ellenőrzésének módjáról szóló 93/2007. (XII. 18.) KvVM rendelet 2. sz. melléklete szerinti űrlapon, a hatásterületet bemutató méretarányos helyszínrajz csatolásával kell kérni a környezetvédelmi hatóságtól.

Amennyiben a vizsgálatkor a fenti kibocsátási határértékkel a zajforrás nem rendelkezik, úgy a jelenleg hatályos 27/2008. (XII. 3.) KvVM-EüM együttes rendelet, valamint a 93/2007 (XII. 18.) KvVM rendelet 1. sz. mellékletének előírásai alapján kell elvégezni.

Amennyiben a vizsgált zajforrás nem rendelkezik zajkibocsátási határértékkel, továbbá a vizsgálat keretében meghatározott zajvédelmi hatásterületén zajtól védendő létesítmény található, úgy a 93/2007 (XII. 18.) KvVM rendelet 2. sz. melléklete alapján zajkibocsátási határérték kérelmet kell készíttetni, és azt az illetékes Felügyelőség részére megküldeni.

Ha a vizsgált zajforrás már rendelkezik zajkibocsátási határértékkel, azonban annak zajkibocsátását módosító üzemelési körülmények esetén, annak zajvédelmi hatásterületének változása következik be, illetve a zajforrás környezetére vonatkozó Szabályozási Terv módosul, úgy változás-bejelentést kell a 93/2007 (XII. 18.) KvVM rendelet 3. sz. melléklete alapján elkészíteni.

Zajkibocsátási engedélykérelem

A környezeti zaj és rezgés elleni védelem egyes szabályairól szóló 284/2007. (X. 29.) Korm. rendelet (továbbiakban Zr.) 10. § (1) bekezdése értelmében környezeti zajt előidéző üzemi vagy szabadidős zajforrásra vonatkozóan a tevékenység megkezdése előtt a környezeti zaj- és rezgésforrás üzemeltetője – az alábbiakban foglalt kivétellel – köteles a környezetvédelmi hatóságtól környezeti zajkibocsátási határérték megállapítását kérni, és a határérték betartásának feltételeit megteremteni.

Nem kell környezeti zajkibocsátási határérték megállapítását kérni, ha
a)   a tervezett környezeti zajforrás hatásterületén nincs védendő terület, épület vagy helyiség, vagy
b)  a tervezett környezeti zajforrás hatásterületének határvonala a számítások, illetve mérések alapján a környezeti zajforrást magába foglaló telekingatlan határvonalán belülre esik és a telekingatlant a zajforrás üzemeltetőjén kívül más személy nem használja.

Elérhetőségeim

Social Media

Kapcsolat

Webhelyünk csak a működéséhez szükséges technikai adatokat kezeli. A látogatáselemzést anonim adatokkal végezzük, marketing céllal nem gyűjtünk adatokat. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás

GTM-WN8VB3